Muumimuseo avattiin Tampereella 17. kesäkuuta 2017 ja lapsuudenystäväni Maria ja minä kävimme tutustumassa museoon avajaisten lomassa Tampere talossa. Ennen vuotta 2017 museo tunnettiin nimellä Tampereen taidemuseon Muumilaakso, joka avattiin yleisölle ensimmäistä kertaa vuonna 1987.
Hämmästelimme perheiden, lasten ja turistien keskellä, sillä olimme nauttineet muumimme 1990-1992 tuotetun japanilais-hollantilaisen animaatiosarjan Muumilaakson tarinoiden (I Mumindalen/Tanoshii Mūmin Ikka/Delightful Moomin Family) ja Muumi-kirjojen parissa sekä vierailulla Naantalin Muumimaailmassa, missä emme muista yhtä paljon ihmisiä olleen. Kaunis sää oli houkutellut Sorsapuistoon lapsiperheen jos toisenkin. Avajaispäivän kunniaksi museossa nähtiin nukketeatteri Sytkyjen nukketeatteriesitys ja Sophia Jansson, Tove Janssonin veljentytär, oli myös paikalla vastailemassa vierailijoiden ja median kysymyksiin ja kommentteihin. Tampere talo ja sen ympäristö olivat täynnä musiikkia ja tanssia ja kaikki viihtyivät.
Muumimuseon pysyvä näyttely on nimeltään Kuinkas sitten kävikään? Museossa on mahdollista vierailla neljän tunnin ajan sisäänpääsylipulla. Museoalueen aulassa voi tutustua Tove Janssonin elämästä kertovaan dokumenttiin ja perheen pienimmät istua päivänkakkarajakkaroilla. Älypuhelimeen ladattavaa Muumimuseon näyttelysovellusta ei välttämättä tarvita, sillä aulassa voi ottaa hyllystä mukaansa näyttelyyn liittyvä kirjasen, joita löytyy usean eri kielialueen museokävijälle.
Muumimuseon pysyvässä näyttelyssä museon eri osat on omistettu muumisaduille, jotka Tove Jansson loi sotavuosien jälkeen, 1940-luvulta alkaen. Näyttely kattaa muumitarinat Tove Janssonin ensimmäisestä muumikirjasta Suuresta tuhotulvasta (Småtrollen och den stora översvämningen 1945) viimeiseen muumikirjaan Muumilaakson marraskuu (Sent i november 1970). Vuosien 1976-1990 välisenä aikana Tove Janssonin elämänkumppani Tuulikki Pietilä teki noin neljäkymmentä muumilaakso-aiheista pienoismallia, jotka ovat kaikki osa Tampereen muumimuseon kokoelmaa. Oma suosikkini löytyi museon Kuka lohduttaisi Nyytiä?-kirjalle omistetusta osasta, missä Nyyti ja Nyytin ystävä istuvat jättiläismäisellä simpukalla. Pienoismallin Suuri simpukka on tehnyt Tuulikki Pietilä vuonna 1978.
Ehkä kaikkein vaikuttavin pienoismalli ja museon päänähtävyys on alakerran Muumitalo, joka on syntynyt Tuulikki Pietilän, lääkäri Pentti Eistolan, arkkitehti Reima Pietilän ja Tove Janssonin yhteistyönä. Museovierailijat voivat kurkata suuren sinisen talon eri huoneisiin aina kellarikerrosta myöten ja nähdä muumiperheen ja sen jokapäiväistä elämänmenoa. Toinen pienoismalli muumitalosta on nähtävissä museon ylemmässä kerroksessa. Eräs museon päähuvituksista lienee myös museon ylemmässä kerroksessa sijaitseva Taikurin hattu, jonka sisällä on mahdollisuus varjoleikkiin ainakin neljälle ihmiselle.
Museovierailulla voi tutustua alkuperäisiin Tove Janssonin tekemiin muumisatujen kirjakuvituksiin. Taikatalvi ja luminen maisema, kirjan kuvitus ja pienoismallit, joita Tuulikki Pietilä on rakentanut ovat kaikki löydettävissä samasta paikasta, jokaisen Muumi-kirjan kohdalla oman teeman mukaan. Alemmassa kerroksessa on myös mahdollisuus nähdä kuinka hattivatit keräävät energiaansa ukkosmyrskyssä ja yhdellä seinällä voi löytää valtavan Kuinkas sitten kävikään? -kirjan ja tietenkin laivan, jolla Muumipappa seilasi merellä seikkailuillaan.
Pienoismallien, jotka Tuulikki Pietilä on luonut, ohessa on mahdollisuus kuunnella tarinoita suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi ja japaniksi kaiuttimista. Ruotsinkielisissä tarinoissa kertojana on Tove Jansson itse. Kattoon kiinnitetty tyylitelty meteori opastaa vierailijat museon alakerroksesta takaisin tavanomaiseen maailmaan muumien parista.
Muumimuseon yhteydessä, Tampere talon sisäänkäynnin vieressä, on myös pieni museoputiikki, josta on mahdollisuus hankkia muumisatuja suomen, ruotsin tai englannin kielellä, muumiminiatyyrejä, nukkekodin kalustoa ja kaikenlaisia muumiteemaisia muistoja kotiin vietäväksi tai ystäville – muumisuklaa kookoksella ja limellä on myös hyväksi havaittu. Museokauppa on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka museovierailun yhteydessä.
Paitsi että Muumimuseo on nyt avattu Tampere talossa vierailijoille, muumifaneille on tiedossa myös muita hyviä uutisia – 1990-luvun lapsuudesta tuttu Muumilaakson tarinat-animaatio jää historiaan, sillä helsinkiläinen Gutsy Animations luo tällä hetkellä uutta muumianimaatiota Moominvalley, jonka on tarkoitus valmistua vuodeksi 2019. Tove Janssonin rakastettujen muumitarinoiden tämän vuosituhannen uudelleentulkinta on siis kohta täällä!
MUUMIMUSEO
Tampere talo
Yliopistonkatu 55
Tampere
Tiedustelut
muumi@tampere.fi Tampere-talon vaihde (03) 243 4111
Ryhmämyynti: sales@tampere-talo.fi
Aukioloajat
– tiistai-perjantai 9-19
– lauantai-sunnuntai 11-18
– museo on suljettu maanantaisin
Lisätietoa
Muumimuseo
https://muumimuseo.fi
Indiegogon varainkeruukampanjasivusto uudelle Muumianimaatiolle Moominvalley
https://www.indiegogo.com/projects/moomin-animation--3#/
Gutsy Animations ja Moominvalley
https://www.gutsy.fi/moominvalley
Comments