top of page
Writer's pictureElina Huttunen

Keijupölyä — lasten ja aikuisten satulehden Satumetsän esittely

Updated: Aug 23, 2022


AJATUKSIA SADUISTA JA SODISTA


Sadut ovat kaukaisia muistoja ajalta, jolloin olimme lapsia. Ne ovat historiaa kirjoittaneen kynän oikopolkuja jo kauan kadoksissa olleella tiellä, kauneuden ja ihmeen paratiisissa, jollaista ei ole toista ja jonka syystä tai toisesta kadotimme joskus kauan aikaa sitten. Satujen tenhoava taika käy toteen niiden kertoessa tarinoita mielikuvitusmaailmoista, joita ei oikeasti ole olemassa, mutta jollaiseksi moni kuvittelisi maailman, jossa kaikki olisi niin kuin tulisi olla.


Miksi emme lukisi enemmän satuja uutisten sijaan, joita lukiessa mielenmaisema täyttyy loputtomasta virrasta väkivaltaa, petollisuutta ja ahneutta? Kätketyn aarteen sisin olemus luo ympärillemme suojaisan poukaman päivittäisistä lempeä, lämpöä ja kauneutta sisältävistä sanoista, kaikesta siitä mitä kerromme iltaisin lapsille. Onnellisista lopuista. Viisauksista, jotka ovat ikuisia. Kaikesta siitä mikä elämässä lopulta on olennaista. Tulisi olla?


Tulppaanin avautuessa kukkaan, sen keskellä istuu pienen pieni olento. Lumpeenlehdellä matkaava Peukalo-Liisa, jonka kehto on tyhjä saksanpähkinän kuoren puolikas ja peitto purppurainen orvokin terälehti aikuisiksi kasvettuamme ymmärrämme että se on oikeastaan ainoa asia minkä toivoisimme olevan totta. Ihmeellinen jälleensyntymä tulppaanin kukassa. Että saisi levätä saksanpähkinän puolikkaassa. Orvokin purppuraa hehkuvan terälehden ja salaperäisen keijukuninkaan saattaessa meitä unien ihmeelliseen maailmaan. Se on taianomainen yö, jonka jälkeen ehkä emme enää herää johonkin vanhaan ja tuttuun, vaan johonkin aivan uuteen ja uljaaseen. Kaukaa lumpeenlehdeltä maailmakin näyttää aivan toisenlaiselta.


Rukouksen ja filosofian lisäksi ihmiskunnan voi pelastaa sadut.


Satujen voima on siinä taiassa, että ne kertovat meille kaiken sen, joka on olennaista.


Entä sodat? Veren tahraamia muistoja historiasta, jota todistaessa olemme kaikki aikuisia. Ne ovat satuja kirjoittaneen kynän oikopolkuja tiellä, jonka piti pysyä ikuisesti piilossa, eikä olla edes mahdollinen astella eteenpäin, väkivallan pistävän myrkyn luodessa kehosta esineen ilman omaa tahtoa. Sotien kylmä, kalvava totuus kertoo tarinan ihmiskunnan pimeästä ytimestä ja todellisesta maailmasta, joka on aivan silmiemme edessä.


Emmekö voisi olla oikeassa vain juuri sopivasti? Ja tulla toisiamme vastaan juuri niin paljon kuin se kulloinkin on tarpeen? Joka päivä uudelleen löytämämme yhteisymmärrys tai sen löytämättä

jättäminen on vain eräs valinta, joka luo ihmiskunnan historiaan pieniä

mutta huomaamattakin kasautuvia kerroksia, jotka ajan kuluessa muuttavat muotoaan

ikuisuuksiin kohottautuviksi pahuuden tai hyvyyden spiraaliominaisuuksiksi, jotka kiertyvät

vastaansanomattomina ihmisen lävitse, aina tarkoin varjeltuun sisimpään saakka, lävistäen

päivittäin sekä ymmärryksen että kokemamme todellisuuden.


Edistyksen este on paikka, josta sadun kynästä ehtyi muste, rukous menetti voimansa ja filosofi kuoli. Tuo paikka on tulkinnanvarainen historia, ja kysymys, johon on vain yksi oikea vastaus. Tiedät hyvin, ettei se ole edes totta.


Sotien voima on siinä selittämättömässä, kylmässä ja paljaassa kauhussa, joka tuo silmiemme eteen kaiken, joka ei ole olennaista.



 

Toivon että pidit runostani, joka oli kirjoitettu sosiologisen mietelmän muotoon.


Satumetsä on neljästi vuodessa ilmestyvä satulehti, jossa julkaistaan klassikkosatuja, moderneja satuja ja klassikkosaduista ja moderneista saduista ammentavia nykyajan satuja, luonto- ja eläinaiheisia satuja, käännöksiä kansainvälisistä saduista, lasten runoutta ja lastenloruja sekä puuhasivuja ja lasten omia tarinoita ja taidetta. Satumetsä jatkaa suomalaisen ja pohjoismaisen tarinankerronnan perinteitä, tuoden tarinat tähän päivään ja sen esikuva on vuosina 1871—1881 ja 1906—1935 ilmestynyt lastenlehti Pääskynen.


Satumetsä on luotu tarjoamaan perinteinen väylä yhdessäololle lasten kanssa, torjumaan yksinäisyyttä, tukemaan lasten kognitiivista kehitystä perinteikkäällä ja hyväksi havaitulla tavalla digiaikana sekä jättämään ihmeellisten satumaailmojen kautta heihin sellaisia muistoja, joiden avulla entistä parempi maailma olisi mahdollinen, heidän myöhemmin aikuisiksi kasvettuaan.

Sain alkuperäisen idean lasten satulehteen siitä, että äitini on ollut aina hyvin erityislaatuinen tarinan, runon ja sanojen maailman taitaja ja Satumetsällä jatkan hänen perintöään luoden Suomeen samalla jotain uutta ja aivan ainutlaatuista tarinoiden estetiikkaa, mistä aina tulen myös äitini muistamaan. Tässä nimenomaisessa työssä myös lapsuudenkotini lastenkirjallisuuden kattavalle kokoelmalle löytyy vihdoin todellista käyttöä.

Maailma on tällä hetkellä suuressa muutoksessa, mutta sadut ovat kautta aikojen tuoneet ihmisiä ja eri sukupolvia yhteen kauniiden ja koskettavien asioiden äärelle, sellaisten, jotka saavat meidät pohtimaan ihmiskunnan ihmetystä iäti herättäneitä kysymyksiä sekä vastauksia niihin. Näitä kysymyksiä ovat muun muassa rakkaus, ystävyys, hyvä elämä, ympäristö ja perhe, vain joitain näistä mainitakseni.

Perusidealtaan Satumetsä on mielellään uutta kokeileva ja taiteellisesti melko korkeatasoinen satulehti, jossa kirjoittajilla ja kuvittajilla on mahdollisuus ilmaista itseään mahdollisimman vapaasti, ottaen kuitenkin huomioon lehden kohderyhmän, eli kaikki Suomen lapset ja aikuiset. Satumetsä pyrkii tarjoamaan alati muuttuvassa maailmassa suomalaisille ja kansainvälisille kirjoittajille ja kuvittajille väylän ja vakaan perustan kehittää ja tuoda esiin ammattitaitoaan, sillä ihmisiä yhteen tuovat koskettavat tarinat eivät perinteisesti tunne rajoja missään muodossa. Kaikki se kauneus, mikä satuihin sisältyy on luonteeltaan usein universaalia, joten on vain järkeenkäypää että myös Satumetsä toimii paitsi paikallisesti niin myös globaalisti. Satumetsän jokaisessa vuosikerrassa on mukana yksi teemanumero, joka on usein teemaltaan jollain tapaa kansainvälinen — tämän myötä myös Suomen lapset oppivat osoittamaan globaalia vastuuntuntoa maailmassa, joka on yhteinen meille kaikille.

Satumetsä jatkaa globaalia avoimuuden ja yhteistyön aikakauden perinnettä työskentelemällä kansainvälisten kirjoittajien ja kuvittajien kanssa samalla periaatteella millä sadut toimivat maailmassa — pyrkien tavoittamaan jokaisen maailmankolkan ilman poliittisia tai uskonnollisia sitoumuksia, lasten asialla. Satujen ja runouden ihmeellinen voima ei tunnusta mielen tai valtioiden rajoja, vaan ylittää ne sulavasti kuin villijoutsen keväällä.

Satumetsä on perustettu vahvistamaan suomalaisen sadun ja runon asemaa ja perinteistä tarinankerrontaa aikana, joka on pääasiassa tietokoneiden, internetin, älypuhelimien ja erilaisen ruutuvälitteisen viihdykkeen aikakautta. Satumetsän perinteisyys liittyy painettuun sanaan, joka syntyi meitä, oppimista ja viisastumista varten jo vuosituhansia sitten sekä tarinankerronnan perinteeseen, jolla on vastaansanomaton voima tuoda ihmisiä ja perheitä yhteen, vielä tänäkin päivänä. Digiaika on mahdollistanut meille monia hienoja asioita, kuten ihmisten tuominen yhteen tavalla, joka ei ollut aiemmin mahdollista, mahdollisuuksia ajattomaan ja paikattomaan kommunikaatioon ja että Satumetsä ehkä joskus tulevaisuudessa saavuttaisi maailman joka kolkan käännetyssä digiformaatissa. Olen kuitenkin vakuuttunut että digitaalisen ajan ihmisen evoluutio ei ole vielä niin pitkällä, että olisimme valmiit luopumaan painetusta sanasta. Tämä on totta etenkin lasten tapauksessa, joiden on opittava toimimaan myös kaikkein välittömimmässä ympäristössään, joka ei ole saavutettavissa virtuaalisesti.

Satumetsä on perheiden yhteinen satuaarre. Uuden satulehden kustantajana minulla on paljon valtaa ja vastuuta liittyen siihen, mitä Suomen lapset saavat luettavakseen ja kuultavakseen ja millaisia kuvituksia katseltavakseen. Kuitenkin viime kädessä, satu, runo tai kuvitus kulkee lapselle oman tutun ympäristön kautta, luoden näihin kulttuurin kauneimpiin tuotoksiin aivan oman sävynsä, jonka myötä meille kaikille yhteiset tarinat tulevat osaksi lasta ja tekevät tarinasta lopulta jotain aivan ainutlaatuista. Siksi Satumetsä on yhteinen kaikille Suomen lapsille, mutta omanlaisensa kokemus jokaiselle heistä.


Voit tutustua Satumetsään lisää Satumetsän verkkosivulla, josta löytyy myös lehden verkkokauppa!


Jos haluat tulla mukaan kirjoittamaan tai kuvittamaan Satumetsää, ole yhteydessä toimitukseen sähköpostitse info@satumetsalehti.fi.

45 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page