top of page
Writer's pictureEvgenia and Elina

(FI) Tove Janssonin Helsinki (3/3): Tähtitorninmäki ja Ursan observatorio

Kun lämpötila Helsingissä laski nollan tietämille ja lunta alkoi sataa ensimmäistä (tai toista) kertaa tänä vuonna se ei estänyt meitä tekemästä uutta kävelyä kaupungissa.


Tove Janssonin toisessa Muumi-kirjassa, Muumipeikko ja pyrstötähti (julkaistu ensimmäisen kerran 1946), kirjan päähahmot vierailevat kaukaisessa observatoriossa Yksinäisillä vuorilla saadakseen tietoa maata lähestyvästä pyrstötähdestä. On esitetty, että Janssonin kirjassaan kuvaama observatorio on saanut inspiraationsa kahdesta Helsingissä sijaitsevasta observatoriosta – Helsingin observatoriosta Tähtitorninmäellä (aiemmin Helsingin yliopiston observatorio) ja Ursan tähtitieteellisen yhdistyksen observatoriosta Kaivopuistossa (Markkanen, 2016).

Yksinäisten vuorten observatorio (Tove Janssonin kuvitus kirjassa Muumipeikko ja pyrstötähti, 1946, s. 79, Kansalliskirjasto)

Vahvoina pohjoismaalaisina naisina kestimme viimaa, vilua ja ympärillämme leijuvia ja sulavia lumihiutaleita ja vierailimme näissä paikoissa – vaikka Helsingin kaupungin eteläinen osa ei ole yhtä kaukana tai yhtä vaarallinen kuin Muumi-kirjojen Yksinäiset vuoret, se on kutenkin samalla tavoin kukkulainen.


Helsingin observatorio

Tähtitorninvuori (myös Tähtitorninmäki) on nimetty, ei niinkään yllättäen, Helsingin yliopiston vuonna 1834 valmistuneen observatorion mukaan. Helsingin observatorio on nykyisin osa Helsingin yliopistomuseota ja on ollut avoinna yleisölle vuodesta 2012 alkaen tiettyinä päivinä viikossa (vierailumme aikana torstaisin ja sunnuntaisin ja joskus myös poikkeuksellisin aukioloajoin loma-aikoina, joten aukioloajat kannattaa tarkistaa verkkosivustolta). Helsingin observatorio ja siellä ollut laitteisto – etenkin kaksoislinssi-teleskooppi – on saattanut antaa Janssonille ideoita hänen fiktiiviseen observatorioonsa (Markkanen, 2016).


Tähtitieteellinen yhdistys Ursan observatorio

Ulkoiselta olemukseltaan Janssonin kirjassa kuvattu observatorio näyttää yllättävän samankaltaiselta vuonna 1926 rakennetun ja Kaivopuistossa sijaitsevan Ursan observatorion kanssa (Markkanen, 2016). Pieni observatorio on toiminnassa ja se on tarkoitettu Ursan tähtitieteellisen yhdistyksen jäsenien käyttöön, mutta se on avoin myös muille kuin Ursan jäsenille tiettyinä päivinä viikossa (katso päivät verkkosivulta), jolloin on mahdollista käyttää observatorion teleskooppia ja osallistua ”tähtinäytöksiin”.


Vuoren laella, Ursan observatorion välittömässä läheisyydessä, on upea näköala merelle ja viereiseen kaupunginosaan. Kuten tavallista, päätimme kävelyn teehen ja kakkupalaan.




Lisätietoa:


Markkasen (2016) mukaan Tähtitorninmäki on kuvattu myös Janssonin maalaukseen Mystinen maisema (Mystiskt landskap).


Lauri Anttilan Helios-veistos on nähtävillä Ursan observatorion vieressä.



Lähteet


Markkanen, Tapio (2016). Echoes of Cosmic Events and Global Politics in Moominvalley: Cosmic and Astronomical Sources of Incitement in Tove Jansson’s Comet in Moominland. Acta Baltica Historiae et Philosophiae Scientiarum, Vol. 4, No. 1 (Spring 2016). DOI : 10.11590/abhps.2016.1.02 Saatavilla verkossa osoitteessa https://helda.helsinki.fi/handle/10138/233362

Lisätietoa Tähtitorninmäestä https://vihreatsylit.fi/tahtitorninvuori/


183 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page