top of page
Writer's pictureEvgenia and Elina

(FI) Tove Janssonin Helsinki (2/3): jatkoa kävelylle

Updated: Apr 18, 2019


Jatkoimme matkaamme Tove Janssonin Helsingissä joulukuun seitsemäntenätoista nähdäksemme paikkoja, joita olimme jättäneet väliin aiemmalla kävelyllä. Rautatieasemalta lähdimme matkaan kohti Kaisaniemen puistoa nähdäksemme Convolvulus-patsaan (1931), jonka on veistänyt Tove Janssonin isä Viktor Jansson ja mihin Tove itse on toiminut mallina nuorena.


Convolvulus (1931), Viktor Jansson

Sää oli verrattain lämmin vuodenaikaan nähden, tästä huolimatta Helsinki vaikutti kuitenkin synkältä, kuten sillä usein kylminä vuodenaikoina on tapana. Kaupungin keskustassa ei ollut lunta ja ilman lunta tai lehteviä puita edes puistot eivät näytä erityisen vaikuttavilta. Paikassa, josta löysimme patsaan, oli jollain tapaa autio tunnelma ainakin omasta mielestäni (ehkä vuodenajalla oli osuutta asiaan). Convolvulus kuuluu osaksi puistoa, mutta se ei ole erityisen keskeinen elementti siellä. Patsas on myös syrjässä vanhojen rakennusten keskeltä kaupungin sydämestä; se on sekä puiston että kaupungin keskeisimpien osien sivullinen.


Kun seuraavaksi kävelimme kohti kaupungin itäistä puolta, päätimme vierailla matkalla Ateneumissa - aiemmalle kerralla emme päässeet sisään museoon, sillä se oli jo sulkeutunut. Ateneum on yksi Tove Janssonin koulusta, jossa hän opiskeli nuorempana (tarkemmin vuosina 1933-1937), jolloin se vielä tunnettiin Suomen taideyhdistyksen piirrustuskouluna (nykyinen Taideyliopiston kuvataideakatemia). Emme ostaneet lippuja näyttelyyn, joten pääsimme näkemään vain Ateneumin käytävät ja hallin.

Tove Janssonin puisto


Tämän lyhyen vierailun jälkeen jatkoimme matkaamme, ohitimme Senaatintorin ja kävelimme läpi joulumarketin ja pian Uspenskin katedraalin jälkeen löysimme itsemme jälleen melko vaatimattomassa puistossa nimeltään Tove Janssonin puisto (joka on nimetty hänen kunniakseen vuonna 2014, Tove Janssonin syntymän sadannen merkkivuoden johdosta). Löysimme myös kadun, jossa Tove Jansson asui ja eli ensimmäiset elämänsä vuodet (vuosina 1914-1930, ennen kuin hän muutti opiskelemaan Tukholmaan). Luotsikatu 4 oli muutaman minuutin etsinnän päässä.



Aluksi emme huomanneet Luotsikatu 4:n kylttiä ja kun löysimme talon, meille tarjoutui mahdollisuus vierailla myös talon sisäpihalla. Talon asunnot ovat asuinkäytössä, mutta talo ei näytä ainakaan tällä hetkellä siltä että se olisi nimenomaisesti taiteilijoiden ja kirjailijoiden käytössä (kuten Lallukan taiteilijankoti Töölössä, missä Tove Janssonin perhe myöhemmin asui).


Tässä tämä tällä kertaa. Palaan pian uusien blogikirjoitusten kera ja myöhemmin syksyllä Elina ja minä suunnittelemme vierailua (tai kahta) muihin Tove Janssoniin liittyviin paikkoihin Helsingissä. Tove Janssonille ja muumeille on omistettu todella mahtava blogi Moomin History, minkä löysin hetki sitten ja jossa on mielenkiintoisia näkemyksiä ja tietoa...kannattaa tutustua!

20 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page